2007–2016 m.

2007 m.

Išleisti vadovėliai 5–6 ir 7–8 klasėms.

Autoriai, parengę vadovėlius 5–6 klasėms, toliau tęsia savo darbą – išleidžiami vadovėliai 7–8 klasėms. Prisideda leidykla „Vaga“ ir išleidžia dar vieną informacinių technologijų vadovėlį 5–6 klasėms „Kompiuterių karuselė“.

2008 m.

Patvirtintos pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosios programos.

Bendrosiose programose numatyta, kad pradinėje mokykloje informacinių technologijų gebėjimų ugdymas yra integruojamas į kitas ugdymo sritis, o pagrindinėje mokykloje yra privalomos atskiros informacinių technologijų dalyko pamokos. Šios informacinių technologijų programos yra galiojančios, jomis remiantis mokyklose formuojamas informacinių technologijų ugdymo turinys.

Pagrindinės mokyklos informacinių technologijų kursas apima šias veiklos sritis: informacijos tvarkymas kompiuteriu (5–6, 7–8, 9–10 klasės), piešimas kompiuteriu (5–6 klasės), tekstinių dokumentų kūrimas, tvarkymas ir spausdinimas (5–6, 7–8, 9–10 klasės), internetas ir jo paslaugos (5–6, 9–10 klasės), konstravimas kompiuteriu (pvz., naudojant Logo) (5–6 klasės), duomenų apdorojimas ir pateikimas skaičiuokle (7–8, 9–10 klasės), pateikčių rengimas ir pristatymas (7–8 klasės), programavimo pradmenys (pasirenkamas modulis 9–10 klasėse), kompiuterinės leidybos pradmenys (pasirenkamas modulis 9–10 klasėse), tinklalapių kūrimo pradmenys (pasirenkamas modulis 9–10 klasėse).

Pagrindinio ugdymo bendrosios programos. Informacinės technologijos (2008)

 

Vadovėlių leidyba įsibėgėja.

Atnaujintos pagrindinio ugdymo bendrosios programos skatina leidyklas ir autorius atnaujinti vadovėlius.

2010 m.

Įkurta Robotikos mokykla Vilniuje.

Mokykla siūlo mokytis elektronikos programavimo, naudojant „Arduino“, kurti ir programuoti virtualios realybės pasaulius, susipažinti su daiktų interneto (IOT) galimybėmis ir pritaikymu, mokytis dirbti su profesionalių inžinierių naudojama programa „Solidworks“, spausdinti 3D spausdintuvais „Ultimaker“, kurti naudojant robotus „LEGO Mindstorms“, rinkinius „Little Bits“, kitas priemones. Į šią mokyklą priimami vaikai nuo 4 iki 17 metų. Užsiėmimai vyksta Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje.

www.robotikosmokykla.lt

 

Parengti vadovėliai pasirenkamiems moduliams 9–10 klasėje mokyti.

 

2011 m.

Patvirtintos vidurinio ugdymo bendrosios programos.

Vadovaujantis šiomis bendrosiomis programomis, šiandieną mokyklose formuojamas ugdymo turinys. Informacinių technologijų dalykas 11–12 klasėse nėra privalomas. Mokiniai gali rinktis bendrąjį arba išplėstinį informacinių technologijų kursą. Informacinių technologijų bendrasis kursas apima šias veiklos sritis: tekstinių dokumentų maketavimą, skaitinės informacijos apdorojimą skaičiuokle, pateikčių rengimą, saugaus ir teisėto informacijos ir interneto naudojimą. Išplėstinis informacinių technologijų kursas apima bendrąjį kursą ir vieną iš trijų (mokinio pasirinktų) išplėstinio kurso modulių: programavimo, duomenų bazių kūrimo ir valdymo, elektroninės leidybos.

Vidurinio ugdymo bendrosios programos. Informacinės technologijos (2011)

 

Tęsiama vadovėlių leidyba.

2012 m.

Vilniuje įkurta Robotikos akademija.

Robotikos akademija – neformalaus ugdymo viešoji įstaiga, rengianti vaikų lego robotikos būrelius, vasaros stovyklas, edukacijas, mokymus įmonėms, gimtadienius visai šeimai ir smagius robotikos vakarus suaugusiesiems. Kasmet organizuoja didžiausias Lietuvoje robotikos varžybas ir technologijų šventę „Robotiada“.

Šiuo metu užsiėmimai vyksta 4 didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, taip pat ir Lietuvos regionuose. Veiklos: robotų projektavimas, konstravimas ir programavimas, remiantis „Lego“ sukurta vaikų mokymo programa 4C (bendrauk, konstruok, mąstyk ir tęsk). Vaikai ugdo komandinio darbo įgūdžius, mokydamiesi robotikos ir programavimo pagrindų. Mokymai suskirstyti pagal tris amžiaus grupes: ankstyvoji robotika (6–9 m.), smagioji robotika (8–13 m.) ir taikomoji robotika (14–18 m.).

http://www.robotikosakademija.lt
www.robotiada.lt

 

Vadovėliai 11–12 klasėms.

2013 m.

Įkurta Alytaus kolegijos Jaunųjų informatikų akademija (JIA).

JIA kviečiami mokytis 3–12 klasių mokiniai. Čia parengtos 28 mokymo programos. Alytaus rajone – Simno ir Daugų gimnazijose – įkurti Jaunųjų informatikų akademijos centrai. Akademija priklauso Lietuvos jaunųjų kompiuterininkų mokyklų tinklui, vienijančiam universitetinėse ir kitose aukštosiose mokymo institucijose įkurtas JKM.

http://jia.lt

 

Išmanioji mokykla Šiauliuose.

Pagrindinis Išmaniosios mokyklos tikslas – skatinti, kad jaunimas domėtųsi mokslu ir technologijomis, siekti, kad jaunimas taptų kūrėjais – ne vartotojais. Išmanioji mokykla orientuota į kūrimą moderniųjų technologijų pagalba.

Mokiniai kviečiami į šiuos užsiėmimus: ankstyvoji robotika (5–8 m.), robotika (robotų konstravimas arba robotų programavimas) (nuo 8 m.), skaitmeninė fotografija (nuo 12 m.), 3D grafika (nuo 10 m.), elektronika / kibernetika (nuo 12 m.), porceliano dekoravimas.

Išmanioji mokykla jau veikia ne tik Šiauliuose, bet ir Klaipėdoje!

http://www.ismaniojimokykla.lt/

 

Vadovėlis, skirtas mokyti apie duomenų bazes.

Tai pirmas vadovėlis, skirtas 11–12 klasių mokiniams, pasirinkusiems modulį „Duomenų bazių kūrimas ir valdymas“.

 

Projektas „Patrauklios informacinių technologijų inovacijos kuria ateitį (Patinka!)“.

Tai asociacijos INFOBALT ir Lietuvos informatikos mokytojų asociacijos (LInMA) iniciatyva rengtas pirmas ilgalaikis projektas, skirtas mokinių kūrybiniams įgūdžiams IT srityje lavinti.

Projekto metu veikė 8 programos, dalis iš jų buvo naujai sukurtos projektui (pažymėtos N), kitos adaptuotos ar atnaujintos:

– kompiuterinė grafika,

– interneto technologijos,

– programavimas,

– robotika,

– projektų vadybos akademija (N),

– jaunųjų programuotojų mokykla (nuotolinė),

– kūrybinės technikos laboratorija (N),

– jaunųjų programišių (hakerių) mokykla (N).

Jas vykdė veikiantys mokyklinio amžiaus vaikų neformaliojo ugdymo centrai, kurie pritraukė 323 mokytojus, norinčius organizuoti įvairaus mokyklinio amžiaus vaikams būrelius, juos apmokė ir suteikė mokymo medžiagą bei konsultacijas. Programų vykdymas truko nuo 2013 iki 2015 m., vieno kurso trukmė 48 val. Projekto metu būrelius lankė 3319 mokinių. Dalis mokytojų ir mokymo centrų nuo 2015 m. spalio mėn. toliau tęsia veiklą programose, panaudodami neformaliojo ugdymo krepšelio lėšas ir tėvų finansavimą.

http://patinka.infobalt.lt/ 

 

ES programavimo savaitė.

Mintis surengti šią visuomeninę iniciatyvą kilo jauniems Europos Komisijos pirmininko pavaduotojos Neelie Kroes patarėjams, o ją parėmė tokie programavimo ir švietimo judėjimai kaip „CoderDojo“, „RailsGirls“, taip pat didelės technologijų ir IT bendrovės, padedančios milijonams vaikų žengti į programavimo pasaulį – rengiančioms pažintines programavimo pamokas, kuriančioms mokymo(si) modulius ir padedančioms rengti mokytojus. ES programavimo savaitę remia „Rovio“ („Angry Birds“ kūrėja), „Microsoft“, „Google“, „Telefonica“, „Liberty Global“, „Facebook“ ir kitos bendrovės.

Kiekvienais metais kampanija „@CodeWeekEU“ suburia mokytojus ir mokinius iš visos Europos mokytis programavimo ir kompiuterinio mąstymo bei lavinti atviro bendradarbiavimo, kūrybiškumo ir problemų sprendimo įgūdžius.

http://codeweek.eu/
http://events.codeweek.eu/ 

2015 m.

#SWITCH! – didžiausias Baltijos regione moderniųjų technologijų ir verslumo renginys.

Skirtas bendraminčiams, kuriuos vienija domėjimasis skaitmenine ateitimi. Tai vieta, kurioje susitinka mokiniai, studentai ir pasaulinės skaitmeninio verslo kompanijos, taip pat valstybių atstovai ir kiti #SWITCH! entuziastai. Tai renginys, skirtas jaunimui, viešajam sektoriui ir startuolių kūrėjams. Čia pristatomos naujausios skaitmeninio verslo tendencijos. Vyksta diskusijos apie sėkmingų startuolių kūrimą, generuojamos mintys apie galimus el. verslus. Renginio organizatorius – Europos Parlamento narys Antanas Guoga.

Renginys #SWITCH! buvo organizuotas ir 2016 m.

www.switchit.lt 

2016 m.

Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimas.

Balandžio 25 d. Briuselyje Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto profesorei Valentinai Dagienei įteiktas Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimas. Ji įvertinta kompiuterinio meistriškumo kategorijoje. Apdovanojimas skirtas kompiuterių mokslo pradininkės Ados Lovelace 200-osioms gimimo metinėms paminėti. Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimus organizuoja Europos Komisija kartu su Europos moterų ir technologijų centru.

Prof. V. Dagienė įvertinta daugybe nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų: Lietuvos mokslo premija, aukso medaliu už indėlį į Europos informatikos mokymą, Lietuvos IT pramonės apdovanojimu už išskirtinį indėlį į informacines technologijas, pelnė asociacijos „Informatics Europe“ geriausios ugdymo praktikos 2015 m. premiją, išskirtinį pasaulinio IT aljanso WITSA apdovanojimą.

 

Pasaulio Gineso rekordas – didžiausia programavimo pamoka.

Rugsėjo 9 d. informacinių ir komunikacinių technologijų ir verslumo renginio #SWITCH! metu pasiektas naujas ir įspūdingas Lietuvos rekordas – daugiausia pasaulyje moksleivių surinkusi programavimo pamoka.

Programavimo pamoką vedė „Bebro“ komanda – Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto profesorė Valentina Dagienė, jos esami bei buvę doktorantai. Pamokoje dalyvavo 712 mokinių iš visos Lietuvos.

Prof. Valentina Dagienė ir jos komanda specialiai Gineso rekordo pamokai sukūrė platformą, kurioje vaikai programavo Gediminaičių stulpus, taip įamžindami artėjančią Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio sukaktį.